marți, 15 noiembrie 2011

Ce ma enerveaza la TV

Sunt plecata din Romania de exact 17 ani si singurul post romanesc pe care pot sa il urmaresc este Protv International. El, Protv-ul imi mai amelioreaza din dorul de acasa, cateodata. Dar cateodata ma deranjeaza atat de tare pentru ceea ce arata romanilor de peste hotare, incat ma enerveaza.
Ma enerveaza ca… nu prea sunt stiri importante. Stirile internationale (daca exista) sunt spuse pe scurt, iar cele despre hoti, criminali, betivi, psihopati ocupa mai tot timpul. Poate ca, cu ajutorul lor postul tv face  rating (adica tine pensionarii si gospodinele in fata tv-ului aproape la fel de mult cat o telenovela turceasca), dar romanului din strainatate ii provoaca teama – cum ar fi stirea ca un nebun umbla slobod pe strazi si omoara oameni neviovati, sau ca un pervers a violat o fetita de 10 ani. Mai sunt si alt soi de stiri plictisitoare cum ar fi, stirea cum ca  3 tineri au cultivat cannabis in ghivece la mansarda unei cladiri din Craiova. Tinerii au primit mandate de arestare pentru 29 zile, etc…conform procedurii. Aceasta stire este prezentata la fiecare editie a stirilor (inafara de reluari), de 3 zile.
 Ma mai enerveaza ca la emisiunea ‘’Ce se intampla doctore?’’ prezentata de Oana Cuzino, primim sfaturi folositoare dar greu de urmat.
Mi-e draga Oana Cuzino pentru ca da bine pe sticla. Ma enerveaza ca ne invata cum sa imbatranim frumos (prin alimentatie sanatoasa, excursii in aer liber, gimnastica, somnul de minim 8 ore pe noapte), in timp ce ea se intretine prin clinici anti-ageing si foloseste proceduri de infrumusetare pe care femeia de rand nici in vis nu indrazneste sa si le permita (botox, masaje, solar, infasurari cu alge, fitness). De aceea ea arata atat de bine la cei 42 ani cu care se lauda prin toate revistele. Daca s-ar trezi zilnic la 6 dimineata , ar calatori cu transportul in comun in picioare, s-ar intoarce de la servici la ora 19 , ar verifica lectiile copiilor pana la ora 21, apoi ar pregati mancare pentru a doua zi, ar spala rufe, ar calca, ar face curatenie, ar dormi 5 ore pe noapte, iar in w/e ar merge la cumparaturi, la parinti apoi la socri, la cinema sau in parc cu copiii, sigur nu ar mai avea timp pentru ea si  sigur ar arata altfel. Dar asa…cu program lejer la cabinet si la tv, cu bona la copil si cu un sot trecut bine de prima tinerete si nu prea aratos, dar cu o situatie financiara care ii permite orice, stilul ei de viata ar fi si pacat sa nu fie sanatos!
Tot aceeasi d-na doctor, ne sfatuieste cum sa tinem copiii departe de obezitate, evitand fast food-urile si chipsurile  dar nu se uita la fiica ei care este daca nu supraponderala, undeva pe aproape. Oricat ar ‘’ingrasa’’ televizorul  se vede  clar ca fetita ei este grasuta si pufoasa.
Ma oftic ca  la emisiunile sportive sunt difuzate stiri, demne de aparut in Click, OK, Ciao si alte reviste de acest gen, cum ar fi: Sotia lui David Backam a nascut o fetita, Gigi Becali a vizitat Mormantul Sfant si Zidul Plangerii, Nadia Comaneci si Ghe. Hagi au fost la deschiderea parcului de distractii ‘’Terra Park’’, fosta sotie a lui Cristi Borcea a condus masina cu 114 km/ora in localitate si i s-a retinut permisul de catre politie (foarte bine!).Unde era  stirea din/despre sport?
Bombanesc si cand la emisiunea ‘’Happy Hour’’ sunt invitate  mai toate vedetele  sa-si anunte sarcina: Andra, Jojo, Luminita Anghel, Cristina Spatar, Giulia Anghelescu, Nicoleta Luciu- cu tripletii, etc. Oare  trebuie sa stie tot omul de rand cum a ‘’reusit’’ Luciu sa aiba tripleti?
 Cu aceleasi glume vechi, limbaj agramat si cantece de nunta ne plictisesc  Clejanii (Ionita si Viorica), in emisiunea lui Maruta aproape saptamanal.
Ma doare cand la emisiunile ’’Romania, te iubesc’’ si ‘’Dupa 20 de ani’’ ni se prezinta toate dedesubturile unor afaeri in care unii fura pe fata, cu acte in regula de la oameni simpli, de la stat , de unde pot. Urmarind aceste emisiuni am aflat ca statul roman a platit 3 mil de euro pt 1 km de autostrada pentru firma Bekel, ca fosti demnitari au falsificat documente si astfel au ‘’mostenit’’ hectare de paduri pe care le defriseaza dupa cum au chef si trimit lemnul la export lasand in loc paragina, cum ca romanul bea mult si prost alcool contrafacut, vin din surcele, glucoza si alte substante cu nume ciudat, iar ministerul stie dar nu poate face nimic pentru ca nu exista o lege exacta, ca in Romania traiesc peste 40 000 copii in orfelinate, iar legea adoptiilor spune ca pentru ca un copil sa fie dat spre adoptie  trebuie sa-si dea acordul prin semnatura toate rudele copilului pana la gradul IV(pe care de cele mai multe ori e imposibil sa le gasesti).
Fel si fel de reclame imi clipocesc in ochi indemnandu-ma sa semnez petitii pentru una sau pentru alta. Fel si fel de ONG-uri se lupta cu morile de vant sa schimbe ceva in Romania si bravo lor ca nu renunta.
Eu, omul de peste hotare, care nu beau, nu fumez, nu am pamanturi si paduri, nu am afaceri si nici copii abandonati ma uit la tv si bag la cap, ma duc val vartej si semnez petitii on-line, iar cei care intradevar pot face ceva, oamenii influenti, isi vad linistiti de ale lor, nici nu stiu ce se difuzeaza pe posturile tv pentru ca sunt ocupati cu altele - eventual sa mai adauge un zerou la suma din cont .
Ce bine se potriveste proverbul:’’Tara piere si baba se piaptana’’.
Iar eu, in loc sa schimb postul tv, ma enervez si incerc s-o fac pe patrioata de la distanta. Iar asta nu foloseste nimanui. Nici macar mie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu